Vaak gestelde vragen
Als je de eerste twee jaar van het middelbaar hebt doorlopen, kan je inschrijven vanaf 15 jaar. Een duale opleiding in de derde graad kan je volgen tot in het schooljaar waarin je 25 jaar wordt
Vind de opleiding waarvoor je gemotiveerd bent en schrijf je in via de website. Dan maken we een afspraak om langs te komen in ons centrum. Vanaf de start van je inschrijving word je gescreend op arbeidsrijpheid (= klaar om te gaan werken) en arbeidbereidheid (=de motivatie om een arbeidsmarktgerichte leerweg te volgen). Duaal leren mikt immers op jongeren die klaar zijn om te gaan werken of op z’n minst bereid zijn om een arbeidsmarktgerichte leerweg te volgen.
Ja! Met onze beroepsopleidingen kan je verschillende leerbewijzen verdienen zoals: een attest van verworven competenties, een beroepskwalificatie, een getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs (onderwijskwalificatie 2) en een diploma secundair onderwijs (onderwijskwalificatie niveau 3). Met een onderwijskwalificatie kan je inschrijven voor een graduaatsopleiding in een hogeschool of voltijds gaan werken.
Na het 6e jaar is het ook mogelijk om voor sommige opleidingen een specialisatiejaar te volgen, daarmee kan je een extra beroepskwalificatie behalen en jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
Er zijn verschillende partners die klaarstaan om met jou aan de slag te gaan zijn: trajectbegeleiders, leerkrachten, je ouders, medeleerlingen, administratieve medewerkers, onderhoudspersoneel, jongerencoaches, stagementoren, werkplaatsbegeleiders, partners in de aanloopfase naar werk …
Bij ons kan je dezelfde kwalificaties behalen zoals in het gewoon secundair beroepsonderwijs, arbeidsmarktfinaliteit. Maar in ons centrum is mogelijk om flexibele en individuele trajecten te doorlopen, op eigen tempo. Je zal niet enkel leren op school maar ook op de werkvloer. Op basis van de noden en talenten zorgen we voor een passend traject, in overleg met de jongere en ouder-begeleider. We willen onze jongeren zo goed en zo snel mogelijk inschakelen op de arbeidsmarkt. We brengen hiervoor verschillende partners samen om constructief te werken aan persoonlijke doelen.
Duaal leren mikt op leerlingen die klaar zijn om te leren en te participeren op de werkvloer.
Onze screening laat aan de klassenraad toe om inzicht te krijgen in de arbeidsrijpheid, arbeidsbereidheid, studieoriëntatie, interesses, motivatie en eerder verworven competenties van de leerling. Deze screening gebeurt binnen de 25 opleidingsdagen, behoudens (gewettigde) afwezigheden.
Belangrijk bij deze screening is dat bij de jongere een zekere motivatie is om een arbeidsmarktgerichte leerweg te volgen. Soms moet de klassenraad helaas beslissen dat een jongere niet wordt toegelaten en dan wordt de inschrijving ontbonden. In dat geval kan de jongere terug inschrijven in de vorige voltijdse school, met ondersteuning van het CLB.
Als je in een duale opleiding bent ingeschreven is het van belang dat je tijdig een werkplek hebt. Het is daarom niet nodig om te wachten tot het schooljaar gestart is om een werkplek te zoeken. Idealiter is er al een werkplek gevonden voordat het schooljaar start. Om ervoor te zorgen dat onze leerlingen niet te lang zonder werkplek in duaal leren ingeschreven zijn, heeft elke duale leerling per schooljaar een periode van 20 opleidingsdagen om een overeenkomst met een werkplek af te sluiten. Deze termijn begint te tellen vanaf de eerste lesbijwoning van de leerling in de duale opleiding. Enkel in bepaalde gevallen kunnen deze 20 opleidingsdagen verlengd worden.
In de periode dat je op zoek bent naar een tewerkstelling, word je voltijds op de school verwacht. De trajectbegeleider zal ondersteunen bij het zoeken naar werk, maar wij verwachten van onze jongeren dat zij ook zelf actief op zoek gaan.
Leerlingen die nog niet klaar zijn om te gaan werken worden ingeschreven in de aanloopfase, dit duurt zolang als nodig en zo kort als mogelijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te leren op de werkvloer, enkel op die manier kan je tot kwalificatie komen.
Leerlingen die wel arbeidsbereid zijn, maar nog niet arbeidsrijp komen terecht in de aanloopfase. In de aanloopfase ken het zijn dat je een extra vorming volgt, extra lessen Nederlands, intensief begeleid wordt in het zoeken naar werk of dat je start met een (onbetaalde) stage. Als je start met een stagecontract is het opzet vooral om werkervaring op te doen en te werken aan bepaalde arbeidsattitudes en competenties.
Als je arbeidsrijp bent, kan je starten met een OAO-contract (=Overeenkomst Alternerende Opleiding). Afhankelijk van je situatie, opleiding, contract en enkele andere factoren verdien je tussen 600,50 euro en 717,40 euro per maand.
Voor meer info: https://duaalleren.vlaanderen/